Remweg en remafstand

Wanneer je snelheid verdubbeld, verviervoudigd je remweg!

Tijdens onze Rijvaardigheid training op het TrainingCentre in Lelystad hebben we de ongeval vermijdingsoefening als 1 van de 5 onderdelen. De oefening start met een demonstratie en een uitleg van de trainer. De trainer vraagt de deelnemers op een pylon neer te zetten op het punt waar zij denken dat de auto tot stilstand komt bij een noodstop met 40 Km/h. De auto komt aanrijden, maakt een perfecte noodstop en staat met 10 meter stil. De pylonen van de deelnemers staan tussen de 12 en 20 meter. Nu geeft de trainer aan dat hij 80 Km/h gaat rijden, een verdubbeling van de snelheid dus, wat zal de remweg nu zijn? De pylonen worden geplaatst, maar geen enkele pylon staat zover als de 40 meter die de auto nodig heeft om tot stilstand te komen, en dat maakt indruk. Je remweg wordt dus 4! x zo lang bij een verdubbeling van de snelheid.

Maar wat pas echt indruk maakt is als we uitleggen wat de remafstand is. Want nu remde de trainer op commando bij de witte streep, maar als je in het echte verkeer moet reageren op een plotselinge noodsituatie dan is de gemiddelde reactietijd van een bestuurder 1 seconde. 80 Km/h rijden betekend  dat u 22 meter per seconde aflegt. We vragen alle deelnemers mee te lopen naar het 62 meter punt, namelijk de remweg (40 meter) + de reactietijd = remafstand, en dat maakt pas echt indruk, want die 62 meter is best ver!

Factoren van invloed op remweg | Nu deden we deze proef met een gemiddelde personenwagen met banden die in goede staat verkeren en op een droog wegdek en met 2 personen in de auto. U kunt zich voorstellen dat met iets meer versleten banden, nat wegdek, of een beladen bestelauto van grote invloed zijn op de remweg, die alleen maar toeneemt! De wetten van de natuurkunde kunnen we nu eenmaal niet veranderen. Een kortere remweg is natuurlijk mogelijk door extreem goede remmen en lichtgewicht auto’s maar dit is niet de dagelijkse realiteit.

Afstand houden | Kopstaart aanrijdingen door te weinig afstand houden staan hoog in de schadeoorzaak top 5 en veroorzaken dagelijks veel files en gewonden. Bij 120 km/h rij je ruim 33 meter per seconde, en de remweg van 120 km/h naar 0 bedraagt 80 meter. De 2 seconden regel of je snelheid gedeeld door 2, in meters als afstand houden is dus geen overbodige luxe. De groene hectometer bordjes op de geleiderail van de snelweg staan om de 100 meter, de rode reflectoren op de geleiderails om de 50 meter, zo kan je dus eenvoudig je afstand berekenen.

Lading zekeren | Leg lading in uw auto vast en berg deze op in de kofferbak. In een bestelauto raden we ook echt aan aandacht te besteden aan een gezekerde lading. Losliggende lading verandert in ongeleide projectielen bij een noodstop of bij een aanrijding. U zal niet de eerste zijn die niet gewond is geraakt van de botsing maar wel van losliggende objecten in de auto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s