Vrouwen en autorijden

Maar liefst 100 dames deden mee aan de Goodyear Safe Driving Experience

Een pakkende kop! Laatst werd mij gevraagd een veiligheidspresentatie te verzorgen voor 100 dames die meededen aan een dag rijvaardigheidstraining op uitnodiging van Goodyear. Na mijn presentatie vroeg ik of er nog vragen waren, deze enthousiaste groep had enkele interessante vragen voor mij, lees mee.

Ik heb wel eens gehoord dat je beter niet op hoge hakken kunt rijden, is dat zo? Klopt, rijden op hoge hakken is gevaarlijk! Niet alleen zijn de zolen glad, maar kan je door de lange hak bij een noodstop waarschijnlijk niet goed of volledig de rem indrukken. Veel vrouwen denken dit probleem op te lossen door hun hakken uit te trekken en op blote voeten verder te rijden. Maar dit is ook gevaarlijk. Bij een noodstop moet je vaak met zo’n 60 – 70 kg pedaaldruk maximaal remmen en dat gaat echt slecht op blote voeten. Hetzelfde geldt voor rijden op slippers, niet doen! TIP Leg een paar gympen in je auto en trek die aan als je je mooie hakschoenen uittrekt.

Misschien een rare vraag, maar wat gebeurt er eigenlijk als je een klapband krijgt? Op TV zie je auto’s altijd direct over de kop slaan en in brand vliegen, maar is dit in het echt ook zo? Nee, Stel dat je een klapband krijgt, dan is het van belang niet wild aan het stuur te trekken, de auto zal inderdaad de neiging hebben van koers te willen veranderen, maar dit kan door rustig te blijven en niet wild te sturen gewoon worden verholpen. Banden klappen trouwens niet zomaar, dat gebeurt pas na een grondige mishandeling van je banden, dus te oude banden, versleten banden of te zachte banden, te zachte banden worden heet en zouden kunnen klappen. Weet dat er trouwens Runonflat zijn, hiermee kan je doorrijden als je band lek is. Je hoeft dus niet ’s avonds in de regen langs de kant van de weg je band te wisselen, maar je rijdt gewoon naar huis, en rijdt de volgende ochtend naar de garage. Wel zo veilig, en gewoon te koop bij de bandenspecialist.

Ik heb nu al een paar keer gehad dat er een auto in mijn dode hoek zat, ik schrok me wild. Is hier niet een oplossing voor? Jazeker! Er bestaat een spiegelafstelling zonder dode hoek! Je hoeft dan dus niet meer over je schouder te kijken, maar je hoofd draaien is voldoende. Als je met 120 km/h 1 seconde over je schouder kijkt leg je maar liefst 33 meter af zonder voor je te kijken! Zo stel je je spiegels af zonder dode hoek: Ga zitten in je stilstaande auto, neem een referentiepunt in de linkerhoek van je binnenspiegel. Stel nu je linkerbuitenspiegel zo af, dat het zicht in de rechterhoek van je buitenspiegel verder gaat waar het zicht in de linkerhoek van de binnenspiegel ophield. Vraag nu eens aan iemand om achter de auto te gaan staan en jou lopend” in te halen”. Je zal zien dat deze persoon vanuit je binnenspiegel naadloos overgaat in je buitenspiegel en op het moment dat hij uit je buitenspiegel verdwijnt zie je de persoon uit je ooghoeken naast je staan. Voor je gevoel moet je buitenspiegel heel ver naar buiten, deze afstelling zal even wennen zijn, maar het werkt echt!

Hoe draag je het best je autogordel als je zwanger bent? Veel zwangere vrouwen dragen het diagonale gedeelte van de autogordel achter hun rug. NIET DOEN! De werking van de driepuntsgordel verdwijnt hiermee praktisch in zijn geheel! Draag de heupgordel zo laag mogelijk over je heupen en probeer het diagonale gedeelte van de gordel zo comfortabel mogelijk over je lichaam te laten lopen. Gebruik ook de gordelhoogte verstelling naast de hoofdsteun om de gordel zo comfortabel mogelijk te dragen.

Waarom mag je een babyzitje eigenlijk niet op de voorstoel plaatsen? Het is zo makkelijk als je onderweg even een speentje aan je kindje kan geven. Je mag alleen een babyzitje (met gezichtje in tegengestelde rijrichting) plaatsen als de auto GEEN airbag heeft bij de passagiersstoel of dat de airbag uitgeschakeld kan worden. Een airbag komt namelijk met de snelheid van een afgevuurde kogel uit het dashboard bij een aanrijding. De airbag komt met zo’n kracht tot ontploffing dat de airbag het kinderstoeltje complet weg kan drukken tegen de leuning van de stoel. Let hier dus goed op! Hoe groot het comfort van je kleintje op de voorstoel ook is.

Wat is nou het verhaal van winterbanden, vroeger had niemand ze en kwamen we ook overal en tegenwoordig moet iedereen opeens winterbanden. Is dit een hype? Nee dit is zeker geen hype! Een band is een compromis product. Vroeger waren banden overal “een beetje goed in” Doordat van een moderne band steeds meer eigenschappen verwacht worden als, lage rolweerstand, lage geluidswaarden, goede grip bij regen, goede grip op droge wegen is het zo dat ” normale banden hier niet een beetje, maar hele goede eigenschappen in hebben. Dit komt mede door een andere rubbersamenstelling. Deze “goede rubber samenstelling” is minder geschikt voor koud weer, en alle positieve eigenschappen komen in koud weer minder tot hun recht. Vandaar dat er voor koud weer, dus temperaturen lager dan 7 graden wel degelijk beter voor winterbanden gekozen kan worden. Ook zonder sneeuw is de grip van een winterband op koud en nat asfalt veel groter dan een zomerband. Geen hype dus, maar echt waar.

Met de huidige brandstofprijzen zou ik graag wel zuiniger willen rijden, heeft u hier wat tips voor? Zeker, probeer met een benzinemotor bij max. 2.500 toeren over te schakelen en bij een dieselmotor bij 2.000 toeren. Probeer de auto zoveel mogelijk te laten rollen, steeds optrekken kost namelijk veel brandstof. Door ver vooruit te kijken anticipeer je op veranderende situatie en kan je je gas loslaten ipv remmen end at scheelt weer. Als je op een rood verkeerslicht afkomt laat dan direct je gas los en trap de koppeling niet in. Je verbruik is nu namelijk 0, als het licht weer op groen springt probeer dan de gewenste rijsnelheid zo snel mogelijk te bereiken door vlot en doortastend gast te geven. Zorg ook dat je bandenspanning correct is, het is hetzelfde als fietsen met de zachte banden, dat kost veel energie! Zo zie je maar het nieuwe rijden is beslist niet suf en je rijdt er niet langzamer door, het bespaart je echter wel veel brandstof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s