Waarom leveren zuinige auto’s niet de beloofde besparingen? Of……

Door een moderne auto op een moderne manier te bedienen kan je veel zuiniger rijden.

Een veel gehoorde vraag van onze opdrachtgevers is: Waarom wijkt het werkelijke verbruik zoveel af ten opzichte van het normverbruik wat de fabrikant opgeeft? Graag licht ik een en ander toe vanuit mijn vakgebied. Het behalen van de door de fabrikant opgegeven cijfers is beslist mogelijk. Maar het vereist een omgeving waarin het liefst geen files zijn, weinig verkeerslichten voorkomen en vereist een grote concentratie. Dus, ja het is mogelijk. Maar reëel is het wellicht niet in het dagelijkse file woon- werkverkeer.

Wat wel reëel en haalbaar is, is dat men door het op een moderne manier bedienen van een moderne auto veel zuiniger kan rijden en gemakkelijk heel dicht in de buurt kan komen van de fabrieksopgaven. Moderne motoren zijn namelijk heel anders gebouwd. Waar een 1,4 liter motor met 60 pk voeger bij 6.000 t/m zijn maximale trekkracht haalde, haalt een moderne 1,4 motor met 125 pk zijn maximale trekkracht al bij 1500 toeren. U moet dus veel eerder opschakelen dan u gewend was. (Wanneer u van Office 2003 naar Office 2010 overgaat dient u het programma ook anders te gebruiken om het beloofde rendement te halen)

Niet alleen eerder opschakelen, maar ook gebruik maken van het start/stop systeem, de schakelindicator, de auto uit laten rollen in de versnelling (in plaats van in zijn vrij), goed anticiperen zijn zaken die het brandstofverbruik enorm beïnvloeden.

Dan zijn er nog de kosten | Zakelijk gezien zijn autokosten vaak de 2de of 3de kostenpost binnen een onderneming en zorgt het wagenpark vaak voor meer dan 50% van de totale CO2 uitstoot van een bedrijf. Kritisch kijken naar de huidige performance van een wagenpark is stap 1 van eenvoudige manieren om snel en effectief kosten en CO2 te verlagen.

Advies | Een gemakkelijke en goedkope manier is om een inventarisatie te maken van uw wagenpark, kijk dan eens naar het normverbruik van uw wagenpark. Tel hier eens 15% verbruik bij op. De bestuurders die 5 tot 10% meer verbruiken zijn uw GROENE bestuurders, hier moet u zuinig op zijn. De bestuurders die 10 – 20 % meer verbruiken dan het normverbruik zijn uw ORANJE bestuurders en behoeven aandacht. De bestuurders die meer dan 20% verbruiken dan het normverbruik van de fabrikant zijn uw RODE bestuurders, hier moet u echt aandacht aan besteden en deze mensen moet geleerd worden om een moderne auto op een moderne manier te bedienen, dan zijn fysieke of goede online e-learning trainingen voor.

Door duidelijke en realistische besparingsdoelstellingen te communiceren en dit TOP DOWN uit te dragen aan uw medewerkers kunt u uw bestuurders motiveren om hun rijstijl aan te passen. Ook het verplichten om kilometerstanden tijdens het afrekenen na een tankbeurt in te geven zal de bewustwording van uw bestuurders vergroten. Betrek uw medewerkers in een gezamenlijke besparingsdoelstelling en informeer uw medewerkers over de behaalde resultaten. U zal verbaasd zijn hoeveel geld er te besparen valt in uw wagenpark!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s