Jongeren in het verkeer

Instructie aan jongeren tijdens de Young Driver RijVaardigheidsTraining

Jonge beginnende automobilisten (18-24 jaar) hebben een ruim vier keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders (30-59 jaar). Het risico van jonge mannen is zelfs ruim zes keer zo groot. De hoofdoorzaken hiervan zijn een gebrek aan rijervaring en ‘de leeftijd’ zelf. Deze gegevens blijken uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Risico onderschatting en zelf overschatting is een groot probleem bij jongere bestuurders. Door jongeren bewuster te maken van de gevaren, bijvoorbeeld tijdens de Young Driver Course, zijn zij beter in staat gevaren te herkennen voordat deze echt gevaarlijk worden.

Auto met 4 jonge inzittenden op een boom…| Helaas lees je dit vaak in de krant. Met ruim 640 verkeersdoden per jaar in Nederland zijn we weliswaar een van de verkeers veiligste landen ter wereld maar het zijn 640 doden teveel. 95% van alle ongevallen komt door menselijke fouten en had dus voorkomen kunnen worden.

Wanneer jongeren in het weekend gaan stappen en de BOB rijdt dan dient de BOB zich goed te realiseren dat zijn auto met 4 man aan boord een heel ander weggedrag en veel minder grip in de bochten heeft dan dat hij doordeweeks heeft al hij alleen in de auto zit. Ook hier geldt risico onderschatting en overschatting van eigen vaardigheden. Besef goed dat je auto eerder in een slip kan raken met meerdere passagiers aan boord. Let op, auto’s slippen alleen maar omdat je te hard voor de omstandigheden rijdt.

Nieuwe ongevalsveroorzaker bij jongeren | Bijna iedereen heeft een smartphone, en even je Facebook of Twitter checken. Dit is een regelrechte ongevalveroorzaker met stip in de top tien in een hele korte tijd. Besef jezelf dat als je 120 km/h rijdt je ruim 33 meter per seconde aflegt, inclusief je reactietijd van 1 seconde heb je ruim 100 meter nodig om tot stilstand te kunnen komen als het verkeer voor je plotseling remt.

Investeren in de audio set of een in een pakket actieve veiligheidsmaatregelen Eindelijk zoek je dan je eerste echte eigen auto uit. Investeer je nou liever in die set 19 inch lichtmetalen velgen, die geluidsinstallatie met 1000 watt of in ESP, Collision warning, Voetganger detectie, adaptieve cruisecontrol etc.? Als we moeten kiezen gaat bijna iedereen voor de uitstraling en kiest voor optische of akoestische verwennerij. Best gek eigenlijk! Een voorbeeld: Veel jonge ouders kopen als ze in verwachting zijn van hun eerste kindje het beste en het duurste voor het kind, de beste matrasjes waarin je niet stikt, speentjes van niet giftig rubber en duur speelgoed wat je niet in kan slikken. Terwijl datzelfde kindje dan niet in de veiligste auto wordt vervoerd. Zet dit u aan het denken?

Het Nieuwe Rijden is eigenlijk cool en stoer | Vroeger was je de bink als je altijd en overal hard reed, hard door bochten kon, een lekker uitlaat geluidje had en hem af en toe eens flink kon doortrekken. Zowel de moderne autotechnologie (waar het vermogen van de motor bij lage toerentallen beschikbaar is) als de huidige manier hoe wij met zijn allen met grondstoffen, zoals brandstof omgaan zijn de afgelopen jaren enorm veranderd. Vroeger begonnen we met het licht uitdoen in ruimtes waar je niet was en tegenwoordig zien we dat Eco Driving of Het Nieuwe rijden eigenlijk heel erg stoer en van deze tijd is.

Verplichte slipcursus de oplossing? | Uit jarenlang onderzoek blijkt dat slipcursussen een averechts effect hebben op de verkeersveiligheid. Het nadeel is dat veel deelnemers na het volgen van een slipcursus hun eigen rijvaardigheid hoger inschatten dan het geval is en daardoor een hogere risico acceptatie hebben omdat men denkt de situatie onder controle te hebben. De opzet en de uitvoering van een rijvaardigheidstraining ten opzichte van een slipcursus is totaal verschillend.

In plaats van iemand in 1 dag of minder trachten te leren hoe je een auto ‘uit de slip haalt’ ligt de nadruk van de Prodrive RijVaardigheidstraining op het herkennen en voorkomen van gevaarlijke situaties. Uit permanente evaluatie van onze trainingen blijkt dat onze klanten na het volgen van onze rijvaardigheidstraining ‘geschrokken / bewust’ zijn van het effect van de toename van de remafstand in relatie tot snelheidsvermeerdering, zich veel beter realiseren wat het belang is van voldoende afstand houden, beter in staat zijn gripverlies te herkennen en de rijsnelheid aan te passen.

Een auto ‘uit de slip halen’ leer je niet in een slipcursus van 1 dag. Wat je wel prima leert in een rijvaardigheidstraining is hoe kwetsbaar je bent in het verkeer en leer je gevaren voorkomen. Daar heb je in het dagelijkse verkeer immers veel meer aan. Een slipcursus is vooral leuk en spannend, maar niet effectief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s