Papieren CO2 uitstoot…..

Stoot je minder uit, dan betaal je minder, stoot je meer uit, dan betaal je meer meer. Zo voorkom je dat met zakelijke zuinige auto’s tot 40% onzuiniger wordt gereden.

Zelf rijd ik in mijn 2012 Volvo V70 D3, met een fabrieksnormverbruik van 5,7 l/100 KM een werkelijk verbruik van 5,9 l/100 KM bijna 4% boven normverbruik, als adviseur van wagenparken hanteer ik ook altijd een ondergrens van fabrieksnormverbruik +10% als prima en realistische haalbare norm. (geen hypermiling, gewoon je airco gebruiken als het warm is, af en toe in de file staan, etc.)

Op de site www.werkelijkverbruik.nl kan je je eigen verbruik bekijken ten opzichte van de norm en een benchmark. Bij mijn auto is de benchmark 6,8 l/100KM, ik rijd dus ruim 13% zuiniger dan de benchmark. Ik rijd niet suf of saai, maar anticipeer gewoon goed, plan mijn ritten zodat ik minder in de file sta, gebruik vaak de cruise control en pas de Het Nieuwe Rijden Tips goed toe. Practise what you preach, maar maximaal 10% boven de fabrieksnorm rijden is gewoon prima te doen (en lager ook als je wat beter je best doet), je rijdt niet suf, traag of saai en je verbruikt een stuk minder.

Nep-Eco-Rijders | Wat me dan altijd zo verbaasd is dat ik met 140 Km/h wordt ingehaald door “nep-eco-rijders” met een Hybride auto waarvan ik zeker weet dat zij die alleen maar voor de bijtelling rijden. Met verbruikscijfers van 40% boven de norm is het eigenlijk raar dat er in Nederland belasting wordt geheven op basis van een papieren verbruik en niet van je werkelijke verbruik. Hetzelfde geldt voor plugin-hybride modellen die je kan kopen zonder dat je aantoonbaar een accu laad punt op de zaak en thuis hoeft te hebben. Raar, want je weet dan bijna zeker dat iemand de accu toch niet laad. Uitzonderingen daargelaten die thuis via het stopcontact bijladen.

Groen IDEE | Bijtelling betalen over je gerealiseerde verbruik in plaats van het papieren verbruik. Zo worden “groene” auto’s gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. De standaard boordcomputer van elke moderne auto weet precies hoeveel liter brandstof er door de leidingen stroomt en deze gegevens kunnen bij elke garagebeurt gewoon worden ingelezen, net als NAP kilometerstanden.

Put your money where your mouth is | Ik heb zelf onlangs een Volvo V60 Plug-in Hybrid besteld, 1 van de 1.000 auto’s die begin 2013 uitgeleverd worden. Uiteraard heb ik 2 laadpunten besteld, 1 thuis en 1 op de zaak en door de samenwerking tussen Volvo en Vattenfall krijg je ook nog eens een jaar gratis groene stroom om je auto thuis op te laden. Vanzelfsprekend blog ik u op de hoogte van het verbruik van deze auto.

2 gedachten over “Papieren CO2 uitstoot…..

 1. werkelijkverbruik.nl is niet helemaal reëel. Dat zijn waardes van leasebakken. M.a.w. mensen die niet ZELF hun brandstof hoeven te betalen… Menig leaserijder interesseert het weinig wat men zoal verstookt. Hetgeen ik dagelijks om me heen zien, links en rechts, vol gas weg bij ieder stoplicht. En dan net zo hard weer in de ankers bij de volgende rotonde.
  spritmonitor.de zijn wat reëlere praktijkcijfers. Veelal van privé personen die zelf hun brandstof moeten betalen.
  En vergeet ook niet de invloed van een juiste bandenspanning en onderhoudstatus van de auto.

  Zo zit ik inmiddels dicht tegen het normverbruik aan, na ruim 50.000km. En zelfs inclusief zeer snelle Autobahnritjes en bergpassen klimmen.
  http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/415767.html

  • Fotograaf, bedankt voor je feedback! werkelijkverbuik.nl is juist reeel. Het is een prachtige benchmark van inderdaad zakelijke auto’s.Je slaat de spijker op zijn kop door te stellen dat het gedrag van mensen in grote mate hun verbruik bepaalt.Vandaar dat ons bedrijf zich ook met name op de zakelijke markt richt omdat daar enorm veel te besparen valt. Goed om te lezen dat jij ook bewust met je brandstofverbuik omgaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s