Een lekke band en dan?!

 

“Wissel een lekke band nooit op de vluchtstrook!” zegt Mark Maaskant van Prodrive Training

Het gebeurt niet vaak, maar het kan u wel overkomen. Een lekke band. Je merkt dat je auto plotseling gaat “trekken” in het stuur en de auto de neiging heeft van de koers af te wijken. Het klinkt raar, maar het gevaarlijkste gedeelte begint nu pas.

Geen paniek | Als je merkt dat je een lekke band hebt, probeer dan rustig te blijven en zet je alarm lichten aan, verlaag je snelheid en ga op de vluchtstrook rijden. Door het middelpunt vliedende kracht blijft de band best rond en heb je rustig de tijd om veilig op de vluchtstrook te komen.

Vluchtstrook | Het gevaarlijkste gedeelte van de snelweg is de vluchtstrook. Ik raad u dan ook sterk aan een band NIET op de vluchtstrook te wisselen omdat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Rijdt met aangepaste snelheid, met alarm lichten aan met uw lekke band over de vluchtstrook op zoek naar een veilige plek om te wisselen. Dat kan een parkeerplek zijn maar ook een afrit of een vluchthaven.

Doorrijden? | Ja, rij door met uw lekke band met zeg 30 km/h op de vluchtstrook. De band gaat er zeker van kapot, maar die was al stuk. Niets gaat boven uw veiligheid en op de vluchtstrook wisselen is levensgevaarlijk. Mocht de band nou helemaal van de velg zijn gelopen en de velg echt het asfalt raken maak de schade dan natuurlijk niet groter, maar zoek een zo verstandig mogelijke plek op.

Run on flat banden | Er zijn overigens banden waarmee je door kunt rijden als deze lek zijn. Ook deze band moet vervangen worden na een lekke band op de snelweg, maar de band voorkomt dat u op een gevaarlijke plek zou moeten wisselen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s