Rijden met een Plugin-Hybride, fabrieksopgave vs. werkelijk verbruik

In mijn dagelijks werk bij Prodrive Training help ik bedrijven met een wagenpark met het verlagen van kosten, dit doen we door medewerkers veiliger en zuiniger te laten rijden. In het kader van “practise what you preach” ben ik zelf natuurlijk dagelijks bezig met Het Nieuwe Rijden, maar wel zonder dat dit ten koste gaat van reistijd of rijplezier. Sinds kort ben ik de gelukkige eigenaar van een Volvo V60 Plugin-Hybrid. Een prachtig stuk techniek waar je volgens de fabriek gemiddeld 1,9 l/100 km moet kunnen rijden en wel 900 km. actieradius op 1 tank hebt. Maar is dat in de praktijk ook zo?

Gemiddeld verbruik, 1.6l/100km. Zeker mogelijk, als je de auto gebruikt waarvoor hij bedoeld is.Gemiddeld verbruik, 1.6l/100km. Zeker mogelijk, als je de auto gebruikt waarvoor hij bedoeld is.

Om te beginnen | Moet je een auto gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Dus rij je veel in de stad en beperkt snelweg en tot 100 a 150 km/dag, dan kan je prima een vol-elektrische auto rijden. Rijd je meer dan ca. 150 km/dag, en niet alleen maar op snelwegen, dan is een (plugin) hybride auto prima voor jou, en rijd je veel kilometers, met name op de snelweg dan is een zuinige diesel de perfecte auto voor je. Je moet dus om te beginnen de juiste auto kiezen die bij je werkzaamheden past.

Plug-In Hybrid | Het woord zegt het al, een hybride met een stekker. Je moet wel de mogelijkheid en bereidheid hebben om thuis en op kantoor te kunnen laden. Want slechts met volle accu’s zijn die lage verbruikswaarden haalbaar.

Het Nieuwe Rijden | Is een harmonieus samenspel tussen verkeersinzicht, voertuigbediening en gebruik maken van de innovaties van de fabrikant. Dus echt heel goed anticiperen en feitelijk je gaspedaal als rem gebruiken, je voertuig dus veel laten rollen. Goed gebruik maken van cruisecontrol en start-stop, uiteraard je banden op spanning houden, niet teveel onnodige bagage meenemen en je natuurlijk aan de geldende maximum snelheid houden.

Maar hoe zuinig rij je nou? | Met volgeladen accu rij ik een enkele rit van 55 km. met een gemiddeld verbruik van 1.6l/100 km. Maar maak je erg lange ritten, met een lege accu, dan rijdt je natuurlijk met een zware auto met een verbrandingsmotor. Je moet dus echt de auto kiezen die bij je werkzaamheden past. Want als ik 100 km naar kantoor zou moeten rijden zou het verbruik natuurlijk fors hoger zijn. Na een week rijden met 425 kilometer is het gemiddelde verbruik 2.2l/100 km. Dit komt omdat ik op sommige plekken niet kon bijladen. Echter is dit nog steeds een heel lage verbruikswaarde.

Conclusie | Ja, de verbruikscijfers zijn realistisch, mits je je dus aan bovenstaande zaken kunt houden. De auto is zo zuinig als de bestuurder die hem bestuurt. Bestuurders moeten echt beseffen dat bij een moderne auto, een moderne rijstijl hoort.

Dan nog wat, het volledig elektrisch wegrijden van huis, en aankomen op bestemming is echt fantastisch. Let overigens wel goed op fietsers en voetgangers, deze horen je vaak slecht aankomen, hier moet je dus extra op anticiperen.

En als je dan je accu kan laden met zonne-energie, dan ben je helemaal duurzaam bezig.

En als je dan je accu kan laden met zonne-energie, dan ben je helemaal duurzaam bezig.

15 gedachten over “Rijden met een Plugin-Hybride, fabrieksopgave vs. werkelijk verbruik

 1. Dit is tenminste een goede recensie, eerlijk, compleet en oprecht. Met de juiste kijk op alle zaken. Kies de auto je (bij) je past, dat is het adagium !

 2. Uitstekende recensie! Mark, kun je de rijeigenschappen van jouw Volvo met de Ampera vergelijken? De elektrische aandrijving vind ik nl zo plezierig, vlot, direct en zonder schakelen.
  Overigens is de invloed van de buiten temperatuur op de accu’s groter dan ik wist. De actie radius op de accu stijgt van 50 km in de koude periode tot 55 km nu, bij temperaturen boven de 10 gr.

  • Lorenzo, dankje! Nee, de rij-eigenschappen met de Ampera zijn eigenlijk niet te vergelijken omdat de Volvo echt hybride aandrijving heeft, als de accu dus leeg is dan rijd je gewoon in een diesel auto. In de Ampera is de benzinemotor een generator om stroom voor de accu’s te leveren. Wat wel gelijk is, is het genot van puur elektrisch rijden. Ik merk ook dat de temperatuur van invloed is, met de forse kou was de actieradius echt iets minder en bij mij nu ook zo’n 10% meer.

 3. Wat ik me afvraag is wat het werkelijk gebruik is als je met een volle tank ‘op vakantie gaat’; dus 900 km achter elkaar rijden (electrisch en dan hybride stand) en starten met een volle accu. Wat is jouw ervaring daarbij?

  • Beste Victor, stel je gaat 1 rit van 900 km. rijden dan kan je 50 km. elektrisch rijden. Daarna is je accu leeg en verbruik je zeg maar 5.0l/100km, mits je Het Nieuwe Rijden goed toepast. Ik probeer in mijn gebruikerservaring ook echt te benadrukken dat je de auto moet gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Een ritje van 900 km aan een stuk door kan dus wel, maar dan moet je toch echt diesel gaan tanken onderweg.

 4. Goed verhaal. Compliment dat jij deze auto om de goede redenen rijdt. Velen hebben hem alleen om financiele redenen besteld (fiscaal zeer gunstig!). Ik rijd nu een Prius (geen plug-in) en had in december bijna zo’n V60 besteld. Maar het voelde niet goed dat deze auto een “D5 AWD” is met 215 pk en 230 km/uur. Zònder plug-in heeft dit model een D-label en 169 gram CO2. Dus reken uit wat er van de duurzaamheid over is wanneer de accu na 55 km leeg is. Gemiste kans voor Volvo. Als het hen écht om duurzaamheid te doen was, hadden ze een D2-model als basis genomen: A-label en 119 gram CO2. Maar commercieel is ’t vast wél een slimme keuze.

  • Dag John,

   Je gedachtegang begrijp ik wel maar Volvo heeft hier geen concessies willen doen, waar ik erg gelukkig mee ben en waardoor ook ik nu ben overgestapt. deze dikke diesel zorgt wel voor een trekvermogen van 1800kg. Geen andere hybride kan hier aan tippen of mag uberhaupt een aanhanger trekken terwijl de berijder het wel nodig heeft.
   Chapeau Volvo!!

 5. Goed verhaal en zeer realistisch. Toch stel ik me de vraag of iemand die ‘te ver weg woont’ en veel kilometers maakt ook niet heel goed bezig is met een plug-in of range extender. Iedere kilometer zonder CO2-uitstoot is er toch maar mooi weer één. Nu ontstaat het beeld dat je als je heel veel kilometers maakt dat je dan niet in een stekker elektrische auto moet gaan rijden. Benieuwd naar je en jullie reacties. Om af te sluiten citeer ik een collega: Ik heb nog nooit zo zuinig gereden en ik heb nog nooit zo’n grote afwijking van de verbruikscijfers gehad. Hij rijdt in een range extender.

  • Cees, dank voor de feedback. Ik denk dat iemand die “te ver” weg woont zuiniger uit is met een qua gewicht lichtere moderne zuinige diesel. Ik denk dat autokeuze heel belangrijk is, lees ook wat fleetmanagers hier over zeggen.

 6. Ik rij zelf de v60 nu 2 weken… de eerste ervaringen: de eerste rit was 600 km van dealer naar huis. Veel snelweg en met volle tanks vertrokken. Meest autobahnwerk en niet harder dan 140 km/h (erg rustig voor zo’n luxe wagen). Gemiddeld verbruik: 1:14,6…… (661 km op de eerste tank gereden zonder bijladen)
  De tweede tank bestond uit mijn dagelijkse ritten. Soms kort (stadsverkeer) soms snelweg (150-200 km/dag). Elke dag bijladen thuis aan de stekker (5 keer, kosten 55 kwh ca €12). 994 km op deze tank. Gemiddeld verbruik 1:24,2. Als je corrigeert voor de kosten van elektra: ik had hier 8,5 ltr diesel voor kunnen kopen. Reken ik deze mee, dan kom ik op een verbruik van 1:20. Een mooie score, maar niet zuiniger dan een BMW 320D ede. Het voordeel zit dan ook met name in de bijtelling, de MIA en de KIA.

 7. Ik rij nog steeds 1 op oneindig met m’n Renault Zoe :-), zelfs als ik als een baviaan op xtc rij (al kost me dat wel range). Maar goed, kan dan ook geen dingen trekken (hoef ik niet) en ook geen 900 km aan 1 stuk rijden (voor die ene keer per jaar vlieg / huur ik een Model S / trein / motorrij / rij ik met iemand mee).

 8. Inderdaad is het verbruik zeer afhankelijk van de berijder maar ook van weersomstandigheden.

  Zelf heb ik in vijf maanden ongeveer 19.000 kilometer afgelegd met de toyota Prius Plug-in. Veel snelwegkilometers waardoor de accucapaciteit niet benut kan worden. Op de snelweg houdt ik een maximum snelheid aan van 115 km/h. Het gemiddelde verbruik ligt inmiddels op 3.1 L/100km.

  Accelereer ik snel of rijd ik 130 km/h of harder zan neemt het verbruik drastisch toe tot ongeveer 5 L/100 km

  Rijdt ik echter afstanden tot ongeveer 30 km en mijd ik snelwegen dan is een verbruik van 0,5 haalbaar.

  Tip voor Priusrijders; maak zo min mogelijk gebruik van het ventilatiesysteem en laat deze standaard op Off staan omdat anders de motor steeds aangaat. Wil je beslagen ruiten voorkomen, zet dan binnen 10 seconden nadat de auto gestart is de temperatuur op Lo. Wanneer je dan de ventilator of airco aanzet zal de motor niet aangaan.

  Het is dus echt de berijder die het verschil maakt.

 9. Bump De Prius Plug is in mijn ogen iets minder ontwikkeld als kilometervreter dan bijvoorbeeld de V60; feitelijk heb je maar 20 km electrisch ter beschikking die je meestal moet opsplitsen in een heen- en een terugreis. Dus enkele reis heb je 10 km ter beschikking die je weer kunt verdelen in vertrek en aankomstkilometers binnen de bebouwde kom. Dus bij koude start rijd ik 5 km op electra en ben de stad uit, vlak voor dat ik de snelweg opdraai (15 sec) zet ik de verwarming aan (stoelverwarming had ik al wél lekker aan) en tegen de tijd dat ik moet accelereren tot 110 km/ u is de motor al lekker warm. Onderweg even goed in de gaten houden zodra de eerste 5 km’s verbruikt zijn de HD knop in te drukken en hij stopt met electriciteit te verbruiken. Veertig km verderop, uitrollend naar het eerste verkeerslicht bij de afrit van de bestemmingsplaats druk ik de knop City in en begint mijn avontuur van 5 uitstootloze kilometers naar het werk. Ik kan electrisch best vlot met het verkeer meedraaien en echt alleen in narrow escapes zal ik het gaspedaal fors moeten intrappen zodat de verbrandingsmotor aanslaat. Als ik vervolgens parkeer heb ik nog 10 km electrisch voor de terugreis over.

  Voordeel: in beide stadskernen, woonplaats en werkplaats, nul komma nul uitstoot. Op de snelweg prik ik ‘m vast op 100 km/u maar dat blijkt maar 90 te zijn; vrachtwagensnelheid! Gemiddeld doe ik 1.000 km met een tankje van 35 liter, die ik maar zelden echt leeg rijd.

  Ga je echter knallen in Duitsland dan is het verbruik even droevig als de gemiddelde V6, dus die hybrides passen prima in het kruipende verkeersbeeld van Belgie en Nederland!

 10. met een 1.6 diesel, genre golf, focus, C4, e.d. verbruikt men bij 140km/h ook vlug 7.5 l diesel per 100km, bij rustig(er) rijstijl, komt men ook aan 5 liter, of minder ( 4.7l / 100km met m’, Octavia2 )

 11. Hallo Mark, ik rijd veel in de stad zo’n 250 km per dag .. dus veel optrekken, stoppen, parkeren .. ik rijd nu diesel en wil overstappen .. ik zie dat er tegenwoordig een heel divers aanbod is .. ik vraag me daarom af wat beter is een zuinig benzine of toch een hybride .. ik begrijp dat de diesel er uit gaat en dat de elec.auto een te lage actieradius heeft .. Is het werkelijk zo dat een hybride auto zichzelf oplaad bij stadsrijden of heeft de elec. motor van de hybride toch een maximaal bereik dus ook in de stad ?
  Wat zou u adviseren en waarom ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s