Veilig met de auto op vakantie

Voordat u binnenkort op vakantie gaat geven wij u graag enkele handige en praktische tips om uw reis per auto nog veiliger te maken.

Veilig op vakantie met de auto | Dit begint met een goede voorbereiding. Zorg dat u en uw auto in een goede conditie zijn, controleer voor het maken een lange rit uw bandenspanning, controleer uw banden op beschadigingen of perforaties, uw motor oliepeil, uw koelvloeistof niveau en zorg voor een extra flesje motorolie dat u in uw auto kunt bewaren.

Gaat u ook onderweg naar zon? Lees dan deze handige tips.

Gaat u ook onderweg naar zon? Lees dan deze handige tips.


Als u gaat rijden zorg dan dat u uitgerust bent en neem uw pauze’s, drink een goede kop koffie of een energiedrankje. Bedenk van te voren leuke spelletjes of activiteiten voor de kinderen. Plan ook uw route goed en bedenk vast alternatieve routes voor het geval er veel files op uw eerder gekozen route staan. Heeft u ook gecontroleerd of u pechhulp in het buitenland heeft?

Lading in de auto | Zorg ervoor dat u uw lading in de auto goed vastzet. Bij een noodremming of aanrijding verandert losliggende lading in projectielen die zware verwondingen kunnen veroorzaken. Bedenk goed wat u wel en niet meeneemt op vakantie.

Lading buiten de auto | Heeft u een dak koffer of fietsendrager zorg er dan voor dat u echt goed gecontroleerd heeft of alles goed en veilig vastzit. Vergeet ook de sleuteltjes niet van dak koffer of fietsendrager, u zal de eerste niet zijn die in Frankrijk aangekomen de dak koffer niet meer open krijgt….

Lekke band | Heeft u een reservewiel? Niet elke auto heeft tegenwoordig nog een reserve wiel, controleer dit voordat u vertrekt. Stel u krijgt een lekke band probeer de band dan niet op de vluchtstrook te wisselen. Als u wel een reservewiel heeft raden we u zelfs aan om met beperkte snelheid via de vluchtrook door te rijden naar een veilige plek om te wisselen. Heeft u geen reservewiel, en slechts een luchtpomp en een fles bandenreparatievloeistof kies dan een zo veilig mogelijke plek om uw band weer op te pompen.

Tanken in het buitenland | Let op, de slangen hebben soms andere kleuren dan u gewend bent, dus zorg ervoor dat u de juiste brandstof tankt. Kunt u bij benzine kiezen uit RON 91 of RON 95, kies dan 95, dit is beter voor uw motor onder zware belasting. In het buitenland kan je ook steeds vaker biodiesel tanken, maar overtuig uzelf er eerst van dat uw auto hiervoor geschikt is, zie hiervoor uw instructie boekje.

Het Nieuwe Rijden | Natuurlijk altijd goed om Het Nieuwe Rijden toe te passen, maar beslist niet in de bergen of met een caravan achter uw auto. Houd de motor netjes op toeren en schakel niet bij te lage toerentallen over. Dit kan onder zware belasting namelijk schade aan uw motor toebrengen. Terug in Nederland, en zonder aanhanger of caravan raden we het Nieuwe Rijden natuurlijk wel weer aan.

2 gedachten over “Veilig met de auto op vakantie

  1. Jammer van het advies om een energiedrankje te drinken. Deze zitten barstensvol suiker of (nog erger) suikervervangers zoals aspartaam (E945) en andere chemische troep als kleur- en smaakstoffen. Steeds nadrukkelijker wordt, ook vanuit wetenschappelijke hoek, duidelijk dat een verband bestaat tussen consumptie van aspartaam en vormen van kanker.

    Als je meer energie wilt, rust dan op tijd, drink water en eet producten zonder suiker. Suikers lijken een energieboost te geven, echter deze is slechts bijzonder tijdelijk en de vermoeidheid erna juist groter.

    Voor het overige, verstandige tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s