Werkelijk verbruik Plug In Hybride inclusief elektriciteit

Eerder schreef ik al over mijn ervaringen met een Plug In Hybride en hoe zuinig je hier mee kan rijden mits je goed laad en je rijstijl aanpast. Ik krijg regelmatig de opmerking `Ja, maar je moet het stroomverbruik ook meenemen, immers stroom opwekken kost ook CO2`. Terechte opmerking, dus ik ben gaan uitrekenen wat het verbruik in CO2 en in Euro’s is van mijn Volvo V60 Plug In Hybrid. Hiervoor heb ik via de app die bij de auto hoort mijn laatste 40 ritten samengevoegd tot 1 rit, zie afbeelding.

foto33

Een praktijkverbruik van 2,7 liter diesel op 100 km

Je kan echter op 2 manieren tegen deze waarden  aankijken. Immers je verbruik is ongeveer 18 Kwh / 100 km, maar 1 lading waar je ca. 45 km ver mee rijdt kost je 11 Kwh uur (accu’s laden kost nl. ook energie vandaar). Laten we het helemaal zuiver doen en en van uit gaan dat je met 2 ladingen a 11 Kwh 100 km ver rijdt inclusief geregenereerde energie.

Nu wordt het leuk, want welke waarde voor CO2 uitstoot ga je gebruiken. Ik ga uit van het SKAO handboek van de CO2 prestatieladder, voor grijze stroom mag je rekenen met 455 gram CO2 / Kwh en voor Groene stroom met 300 gram (455 gram voor grijze stroom) CO2 / Kwh. Ik heb thuis en op de zaak groene stroom en zelfs zonnepanelen, dus voor mijn geval ga ik uit van 300 gram CO2 / Kwh. Voor diesel ga ik uit van 3.135 gram CO2 per liter. Eveneens een waarde uit de CO2 prestatieladder. (Well to weel in dit geval)

Dit zijn mijn praktijkverbruikscijfers:
100 Km rijden op diesel verbruik 5,5 l/100 km = 5,5 ltr x 3,135 kg CO2 = 17,24 Kg CO2
100 Km rijden op stroom verbruik 22 Kwh / 100 km = 22 kwh x 0,3kg CO2 = 6,6 Kg CO2

in Euro’s incl. BTW: 
5,5 liter diesel a Euro 1,45 incl. BTW = Euro 7,97
22 kwh stroom a Euro 0,23 incl. BTW = Euro 5,06

Maar zelfs als je met de waarde voor grijze stroom rekent kom je qua CO2 uitstoot fors lager uit. Nu nog even een vergelijk met een hybride auto en een niet hybride auto, uitgaand van mijn 40 laatste ritten. En uitgaand van een vergelijk baar model qua gewicht en motorinhoud.

Afstand: 3.509 km
Brandstof: 95,9 l (2,7 l/100km) 95,9 x 3.135 kilo = 300,64 Kg
Stroomverbruik: 397,5 Kwh 397,5 x 0,3 kilo = 119,25 Kg
Geregenereerde stroom: 61,6 Kwh minus 61,6 x 0,3 kilo = 18,48 Kg

Totale CO2 uitstoot 401,41 Kg / 3.509 km

Vergelijk met een “normale” V60 D5, 7,6 l/100 km volgens www.werkelijkverbruik.nl

Dus die zou 3.509 km / 100 x 7,6 = 268 l x 3,135 kilo CO2 = 840 Kg CO2 / 3.509 km hebben verbruikt. Een groot verschil. Bovenstaande berekening geeft dus prachtig weer dat het rijden met een Plug In Hybride echt zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Mits je natuurlijk je laad- en rijgedrag aanpast en daar zijn natuurlijk hele goede trainingen voor.

17 gedachten over “Werkelijk verbruik Plug In Hybride inclusief elektriciteit

 1. en hoe zit het met de accu’s kost dat geen enorme co2 uitstoot bij de fabriekage en hoelang gaan deze accu’s mee word het kostenplaatje dan niet anders?

 2. Is het nu echt nodig om zo’n leaseauto 215 pk mee te geven? Waar kun je dat nog gebruiken in Nederland? Denk je lekker goedkoop uit te zijn met je fiscale voordeeltjes ( die je buren voor jou betalen ), kom je alsnog duur uit met de snelheidsovertredingen. Is het niet slimmer om die auto minder vermogen te geven en nog zuiniger te laten rijden. Maar ja, wie let op het verbruik als leaseridder. De baas betaalt toch wel.
  Overigens een hele mooie auto die V60. Ook als er slechts 120 pk in zou zitten.

 3. Een auto met batterij heeft ten opzichte van de traditionele verbrandingsversie wellicht iets meer materiaal nodig (en de energie daarvoor kan natuurlijk ook met groene stroom verkregen worden), maar in de levensduur van een traditionele auto komt ongeveer 90% van de CO2 productie door de operatie van de auto. Ongeveer 10% of minder komt door de productie van de auto. Omdat een traditionele hybride (dus niet plug in) een stuk zuiniger is (niet door die paar kg meer batterij) wordt de verhouding ongeveer 75-25%. Er zijn hier verschillende publicaties voor waar je referenties voor kan vinden hier: http://www.pacinst.org/wp-content/uploads/2013/02/hummer_vs_prius3.pdf . De batterij van een elektrisch voertuig moet in principe de levensduur van de auto meegaan (Leaf minimaal 250.000 km, een eigenaar met 125.000 km had nog steeds op dat moment 100% van nieuw capaciteit), priussen die als taxi hebben gereden wereldwijd haalden makkelijk een halve ton. Als de batterij niet gebruikt wordt bij laadstations (zoals Haarzuilen al ingericht is om solar energie op te slaan in oude EV batterijen) of bij huizen kan de batterij voor 90% gerecycled worden (en de overige 10% milieuvriendelijk verwerkt). Toyota verzorgt tegenwoordig zelf de verwerking van Prius batterijen om daar wederom Prius batterijen van te maken. Het kostenplaatje voor productie is vanwege dure materialen en kleiner volume nog steeds duurder, maar de CO2 productie dus significant lager. En dat is nog gerekend met de 300 gr/kw/h waar Mark mee gerekend heeft, terwijl in feite je voor stroom van solar kan rekenen met 80 gr/kw/h (en 15 gr/kw/h voor windmolen energie van bijv. Greenchoice).

  • Fijn dat je dit uitgezocht hebt Emile, top! Als ik vanuit de praktijk zie hoe snel mensen enthousiast zijn over Elektrisch rijden (inclusief alle early adopter kick ups..) dan verwacht ik dat de elektrificatie van het wagenpark wel eens sneller kan gaan dan dat veel mensen denken.

 4. Interessant verhaal. Mijn waarde voor december zijn 2545,7 km 105,6 liter (4,1) 300,2 accuverbruik en 84,5 accuregeneratie. Dus veel remmen op elektriciteit. Heb je nog tips hoe jij op 2,7 ltr verbruik komt. Dat wil ik graag uiteraard ook bereiken.

  • Ronald, ik had het geluk veel korte ritten te rijden en veel te kunnen laden en een goede temperatuur. Nu zit op 3.2L/100 km. Ik ben langere ritten gaan rijden, kon niet altijd laden en de temperatuur is lager.

   Heb je de V60 Eco Training al gedaan?

   • Mark, de training al gedaan. Erg goed om te weten hoe je moet remmen en welke stand wat doet. Zeker wat opgestoken. Ik rij inderdaad grotere afstanden en kan helaas niet vaak onderweg opladen. Maar het wordt beter, er komen meer oplaad mogelijkheden bij de klant. Op enkele bugs in de onCall app en iGo na ben ik erg tevreden met mijn V60 H.

 5. Super interessant verhaal, daar kan ik wat mee. 18 december begonnen met hybride rijden. Ben jij tevreden over je volvo on call app op de iphone? Bij mij werkt die nog niet naar behoren (bijvoorbeeld de preconditioning aanzetten). De eenheid voor electriciteit is overigens kwh en niet kw/h.

  • Frank, dank voor je reactie. Kwh heb ik aangepast. Ja ik ben heel tevreden met oncall en het werkt bij mij erg goed. Een enkele keer communiceert de app niet met de auto. Heb je ook de V60 Eco Training al gedaan?

 6. Misschien wel een vreemde vraag. het gaat hier over verbruik en uitstoot. Wie betaalt nu eigenlijk de stroom van de tweede laadpaal die voor mij bij mijn werkplek wordt geïnstalleerd. En ik zie verbruiken.daar heb ik eigenlijk niets aan. het gaat tenslotte toch gewoon om de knikkers. dus hoeveel kost het volledig elektrisch rijden per kilometer.
  Ik heb geen auto van de baas en hoef niet erg ver te rijden. Maar overweeg toch elektrisch te gaan rijden. Dus AUB kan iemand mij vertellen wat nu de werkelijke verbruikskosten zijn zoals de titel aangeeft. en CO2 uitstoot vindt ik niet zo belangrijk. we weten allemaal dat een Hummer twee na tien jaar gebruik milieu vriendelijker is dan welke elektrische (accu) auto dan ook ter wereld. ik doe het niet voor het milieu ik ga voor de portemonnee. Hoeveel euri kost het nu echt.

  • Dick, dank voor je reactie. Als je als EV of Plug In Hybride rijder wil laden bij een laadpaal, dan gebruik je daarvoor je laadpas. Daar worden gewoon kosten voor gerekend, die je net als een brandstofpas betaalt. Met andere woorden, laadpalen werken net als tankstations, je betaalt gewoon voor je energie. Over de kosten staat in het BLOG wel degelijk e.e.a. Dus stel dat je het allemaal niet voor het milieu doet maar alleen voor je portemonnee dan is elektrisch rijden nog goedkoper ook.

   • Hallo,
    Als je de gegevens van de laadpaal naast de gegevens van de Volvo uit zet zul je zien dat er nog een groot verlies in het laden zit. Eerste indicatie 20%.

 7. Hallo,

  Misschien staat het antwoord ergens in één van de reacties maar ik snap niet hoe er zo’n groot verschil is in CO2 uitstoot voor elektriciteit en diesel. Buiten nucleaire elektriciteit veroorzaakt het opwekken van elektriciteit in een gas of kool of whatever centrale toch veel meer dan de hierboven gegeven 300-455 gram CO2 per kWhr? De centrales hebben een rendement van ca. 35% (meen ik) buiten energiekoppeling gerekend zodat die 300-455 gram/kWhr me optimistisch lijkt.

 8. Sorry, ik heb wat zitten lezen. Blijkbaar gaat de vraag om waarom een diesel auto zoveel CO2 uitstoot per liter diesel 3,135kG en waarom een kolencentrale inderdaad slechts ca. 0,5kgCO2 uitstoot per kWhr. Ga even rekenen

 9. Hoi Peter,
  Leuk dat ik nu eindelijk eens een realistisch vergelijk kan maken tussen mijn diesel en een hybride. Ik had laatst een gesprek/discussie met iemand dat mijn diesel zoveel meer vervuilend is dan een hybride. (Thuis heb ik zoveel mogelijk energiezuinige apparatuur en zonnepanelen, maar rij wel in zo’n “zeer vervuilende diesel”) Maar volgens mij is het verschil vrij klein in mijn situatie en ik hoop dus dat hij ongelijk heeft.
  Mijn Renault Clio heeft een uitstoot van 83 g/km, ik rij dagelijks aan woon/werkverkeer 100 km en kan op mijn werk niet opladen. Het verbruik is volgens de boordcomputer 4,2L/100km.
  Jouw berekening is bij korte ritten en opladen thuis en op je werk. Je schrijft dat je nu langere ritten maakt. Wat is je brandstofverbruik op benzine en op hoeveel uitstoot kom jij wanneer je 100 km rijdt?(accu’s opgeladen door zonnepanelen)

 10. Marco, inmiddels heb ik 75.000 kilometer gereden met de Volvo V60 PIH, het gemiddelde verbruik is 3.2 liter op 100 km. dus inclusief lange (onzuinige) buitenlandritten. De waarden die ik overal noem komen uit het SKAO handboek (CO2 prestatieladder) en dit zijn internationale rekenwaarden. Ik ben nog steeds heel enthousiast over hybride rijden een laag verbruik met een PIH krijg je echter alleen door goed op je rijstijl te letten en zoveel mogelijk te laden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s