Het ongeval dat gelukkig niet plaatsvond

In 1993 richtte mijn vader Paul Maaskant Prodrive Training op. Het doel was het verkeer veiliger maken en een bijdrage leveren aan een vermindering van het aantal verkeersongevallen. Regelmatig krijgen we leuke reacties van klanten die echt iets geleerd tijdens onze trainingen, deze reactie wilden ik u niet onthouden,

“Ik wil je echter vertellen wat een cursus van je vader Paul op het circuit van Assen voor ons heeft betekend. Waarschijnlijk was de rijstijl cursus ergens in 1996. Ik had een Toyota Camry Station met een 2.2 liter motor er in. Het was nog de tijd voor de ABS.  We deden o.a. een uitwijk proef waarbij je of vol remmend moest proberen uit te wijken of de rem loslatend en dan sturen. Je kunt het resultaat voorspellen.

Je vader vertelde toen ook twee zaken die ons leven hebben gered. Ik wist ze allebeide wel, maar sinds zijn cursus ben ik er ook altijd rekening mee gaan houden. De eerste regel was dat je altijd moest kijken waar je naar toe kon uitwijken in plaats van heel hard remmen en er op klappen.

De tweede regel was dat als je de wielen van je voorganger nog kon zien bij stilstaan voor een verkeerslicht of file, je er bij langs kon sturen. Het advies was om dus altijd minstens die afstand van je voorganger te nemen als je stil kwam te staan.

Op een vrijdag middag gingen mijn vrouw en ik van Leusden naar Delfzijl. Bij Assen neem je dan de N33 langs Gieten. Dit was toen een weg met kruisingen en rotondes. Voor een van de rotondes werd al aangegeven dat er kans op file vorming was. Zelfs daar was het die middag druk.

We moesten inderdaad stoppen en ik had voldoende afstand gehouden van mijn voorganger. Ik reed in een Volvo V70 station met van die grote lampen achterop langs de laadklep. In de spiegel zag ik een bouwvakkers bus aan komen rijden op volle snelheid. Ik liet mijn alarmlampen knipperen, er veranderde niks, de auto remde niet af. Ik liet mijn remlichten branden, er veranderde niks, dezelfde snelheid in de bus.

Op dat moment ben ik gauw uit de rij auto’s gereden. Pas op dat moment begon de bus heftig te remmen zodat de hele auto schudde. Ze kwamen tot stilstand op de plek waar wij hadden gestaan, ongeveer 50 cm achter onze ex-voorganger.

Het laat weinig aan twijfel over, wat er van ons terecht was gekomen als ik niet uit de rij was gereden. Daarom voor je vader en voor jou en je bedrijf: een heel goed 2014 en nog vele goede jaren erbij.”

Kijk, daar doen we het allemaal voor, ook de volgende 20 jaar weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s