6 korte tips voor het rijden met een Elektrische auto of Plug-In Hybride

Bijgaand 6 korte tips van Mark Maaskant, eigenaar van Prodrive Training BV. Autorijden is het gevaarlijkste gedeelte van de werkdag en een wagenpark zorgt vaak voor de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot binnen een onderneming. Prodrive leert bestuurders veiliger en zuiniger autorijden en weet deze nieuwe moderne rijstijl te borgen via e-learning en competitie. Mark rijdt zelf een Volvo V60 Plug-In Hybrid.

 

Tips om met je EV of je Plug-InHybride zo zuinig mogelijk te rijden.

Tips om met je EV of je Plug-In Hybride zo zuinig mogelijk te rijden.

Laadgedrag | Probeer zo veel mogelijk te laden, thuis, op het werk, onderweg. Een plugin Hybride kan vaak ook met een gewone huis tuin en keuken stekker worden opgeladen aan een normaal stopcontact. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing. Gebruik slimme apps om laadpalen te vinden en schaf een “tankpas” aan waarmee je ook stroom kan “tanken”.

“One pedal drive” | Probeer het voertuig zoveel mogelijk rollend te houden. Feitelijk moet je het gaspedaal als rempedaal gebruiken. Door op tijd je gas los te laten regenereert de auto energie die weer in de accus opgeslagen wordt. Dus je moet proberen het rempedaal zo min mogelijk te gebruiken. De auto regenereert trouwens ook tijdens remmen, maar een afgeremd voertuig weer in beweging krijgen kost meer energie dan dat er is opgewekt. Vandaar, het voertuig zoveel mogelijk rollend houden. Houd ook afstand tov je voorligger, zo kun je ook met een constantere snelheid rijden.

Verbruikers | Ga bewust om met verbruikers zoals airco en of verwarming. Gebruik slimme apps om je voertuig voor vertrek te koelen of te verwarmen, terwijl de auto nog aan de “stekker zit” . Dat scheelt enorm in het verbruik.

Snelheid | Natuurlijk mag je in Nederland tegenwoordig 130 km/h op sommige stukken op sommige tijden. Maar het verschil in verbruik tussen 100 km/h en 120 km/h is al 15% in meerverbruik. Dus probeer op elektriciteit liever iets langzamer dan iets sneller te rijden. Het scheelt bijna niets is reistijd, maar wel enorm in verbruik.

Cruisecontrol gebruiken | Gebruik de cruisecontrol zoveel mogelijk. Ook binnen de bebouwde kom. Het is niet alleen een heel makkelijke manier op je snelheid gelijkmatig te houden, maar diezelfde gelijkmatige snelheid zorgt ook voor een lager verbruik.

Ken je auto | Rijd in de ECO stand of ECO modus, leer je dashboard kennen zodat je weet wanneer je in de “Eco wolk” of “zuinige modus” rijdt. In de ene auto verzamel je blaadjes aan een boom, in de andere Eco punten en bij de andere auto een lachende E van Eco. Zorg dat je weet wanneer de auto aan je terugkoppelt dat je zuinig rijdt en probeer jezelf steeds te verbeteren.

 

 

3 gedachten over “6 korte tips voor het rijden met een Elektrische auto of Plug-In Hybride

  1. Ik gebruik regelmatig een elektrische auto van mijn werk, maar moet zeggen dat ik het vooral in het buitenland soms niet erg fijn vindt. Er zijn zo weinig oplaadpunten te vinden! Dan ben ik toch blijer met mijn eigen dieseltje. Misschien wel wat minder goed voor het milieu, dus wie weet stap ik in de toekomst nog wel eens over.

  2. Bedankt voor deze tips. Elektrische auto’s zijn erg comfortabel echter. Echter kan het in het buitenland inderdaad erg lastig zijn om op te laden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s