Rijgedrag verbeteren via een online risk assessment? Nee, niet de keuze van Prodrive.

Autorijden is het gevaarlijkste gedeelte van de werkdag en 95% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door menselijk falen. Niemand veroorzaakt met opzet een ongeval en bijna iedereen slaagt op den duur voor zijn of haar rijbewijs. Vervolgens mag je met dat rijbewijs 52 jaar aan het verkeer deelnemen zonder enige vorm van tussentijdse scholing. Best gek eigenlijk, helemaal als je bedenkt dat de publieke opinie vóór periodiek bijscholen is.

Veel grote bedrijven met zakelijke rijders nemen hun verantwoordelijkheid en laten hun zakelijke rijders aanvullend opleiden tot veiliger en zuiniger rijdende automobilisten. Deze bedrijven zien dat een veilige en verantwoorde rijstijl geld oplevert en in belangrijke mate bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Een ongeval veroorzaakt door een van je medewerkers, je moet er toch niet aan denken met de huidige snelheid van nieuwsverspreiding.

online risk assessment

Een online risk assessment voor leaserijders, de oplossing voor minder schades en minder brandstofverbruik of niet?

Wat is een online RijVaardigheids Assessment | Een door deskundige wetenschappers op het gebied van verkeersveiligheid ontwikkelde online vragenlijst waarin een beeld verkregen wordt van de veiligheidsrisico’s van de bestuurder. U moet denken aan vragen/stellingen als: Ongevallen worden altijd door anderen veroorzaakt. Eens of oneens. Of: Ik vind het fijn om lekker vlot op te trekken en hard te rijden, eens of oneens. Onze mening is dat iedereen die in opdracht van een werkgever een dergelijke test maakt natuurlijk sociaal geaccepteerde antwoorden geeft. “Ja, dat klopt, maar we zien wel dat je verkeerde antwoorden geeft”, aldus de ontwikkelaars van deze test.

Zelf heb ik ook de test gedaan. Mijn vak is veilig en zuinig rijden onderwijzen, dus in het kader van “practise what you preach” straal ik deze rijstijl ook dagelijks uit. Het resultaat van mijn eigen assessment was dat ik risico’s onderschat en mijn eigen rijvaardigheid te hoog inschat, ook leer ik volgens mijn rapport niet van fouten. Mijns inziens past deze conclusie van een 20 minuten durende en hele saaie test niet bij mijn rijstijl over de afgelopen jaren. Een rijvaardigheid assessment is in feite een 0-meting om de individuele opleidingsbehoefte per persoon vast te stellen, daar is verder niks mee. Want ook Prodrive gelooft in aanvullend opleiden van zakelijke rijders.

Wat is volgens Prodrive dan wel de oplossing | Online rijvaardigheid assessments worden deskundigen en wetenschappers gemaakt. De doelstellingen zijn echt goed, maar de koppeling tussen theorie en praktijk ontbreekt volgens ons. Bij Prodrive doen wij een 0-meting, we lezen 12 maanden historische data in van tanktransacties, schade’s en bekeuringen. Zo hebben wij een helder totaalbeeld van de prestaties van elke rijder in het wagenpark op basis van werkelijke data en feiten. Dat is onze manier van assessments afnemen. Ook zijn veel grijs kenteken wagenparken uitgerust met fleetmanagement software. Dit geeft ook een geweldige hoeveelheid data die veel zegt over een veilige of onveilige rijstijl. Prodrive vertaalt deze data eveneens in drie categorieën rijders: hoog risico, midden risico en laag risico bestuurders. Opvallend is ook de relatie tussen een hoog brandstofverbruik en hoog risico bestuurders.

Onze visie is dat je alleen fysieke rijtrainingen geeft aan rijders die dat echt nodig hebben, dus zij die echt een afwijkende rijstijl hebben van degenen die wel netjes en zonder ongelukken rijden. Overige rijders train je door middel van e-learning. Maar ook trainingen online dan wel fysiek zijn slechts een deel van de totaal oplossing.

Volgens de mening van Prodrive geeft een online rijvaardigheids assessment slechts een gepercipieerde werkelijkheid van de prestaties van zakelijke berijders weer. Dit in tegenstelling tot de Prodrive meetmethodiek waar een risico-inventarisatie op basis van werkelijke feiten wordt gebaseerd.

 Verandering van gedrag, geen eenmalige actie | Het verbeteren van rijgedrag (veranderen van gedrag) is geen eenmalige actie maar een onderdeel van een proces binnen een veiligheidscultuur. Het uitdragen van deze cultuur moet management en directie gedragen zijn en verdiend bij voorkeur een interne kickoff met een positieve “tone of voice”. Volgens de visie van Prodrive bestaat een veilig en zuinig rijden continu aanpak uit meten, trainen en motiveren als onderdeel van het verkeersveiligheidsbeleid binnen een onderneming.

Een zakelijke rijder moet je leuke, praktische en aantrekkelijke content bieden met een hoog “oh ja” gehalte. Waarom perse leuk? Omdat we benadrukken dat veilig en zuinig rijden niet saai is, en dat dit niet ten koste gaat van reistijd of rijplezier. We laten zien dat veilig en zuinig rijden een harmonieus samenspel is tussen verkeersinzicht, voertuigbediening en slim gebruik maken van voertuiginnovaties.

Geen lastige theoretische sessies, maar vlotte en uitdagende content. We maken van veilig en zuinig rijden een competitie en informeren elke maand een berijder over zijn of haar individuele en realistische verbeterpotentieel. Inzicht in verbruik zet namelijk aan tot verandering van gedrag. En praktijktrainingen? Alleen voor de ca. 30% minst presterende rijders uit het wagenpark en dan 1 op 1 in eigen auto, op locatie bij de klant. Zo ga je effectief om met kosten en verdient de investering in een veilig en zuinig rijden traject zichzelf binnen 6 maanden terug en is de besparing blijvend.

Open, helder en transparant | De prestaties en verbeteringen van de Prodrive aanpak zijn permanent inzichtelijk, voor zowel de berijders, de opdrachtgevers als voor Prodrive. We houden de prestaties namelijk bij in een dashboard wat iemands brandstofverbruik ten opzichte van de Prodrive norm, het schadeverloop en eventueel bekeuringen nauwkeurig bijhoudt. Enerzijds zorgt het feit dat deze data worden gecontroleerd al tot een besparing en anderzijds zet inzicht in verbruik aan tot verandering van gedrag. Tenslotte krijg je alle tools en trics aangereikt om veilig en zuinig rijden toe te passen. En zo leveren wij onze opdrachtgevers een totaal oplossing om wagenparkkosten te verlagen.

Resultaten | Dat onze aanpak werkt en daadwerkelijk bijdraagt aan minder wagenparkkosten, minder CO2 uitstoot en minder ongevallen zal u niet verbazen, maar wij vinden het wel zo netjes om dit door onze klanten zelf te laten vertellen. Onze referenties leest u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s