Bijna de drukste ochtendspits van het jaar door regenval.

Diverse media verbazen zich over het feit dat een beperkte regenval voor de op 2 na drukste ochtendspits van het jaar zorgt. Maar, is dit wel zo verbazingwekkend? Nee, er zijn namelijk een aantal verklaringen  voor. De belangrijkste verklaring is dat automobilisten nou eenmaal slecht in staat zijn om hun rijgedrag opeens aan te passen. Het is langere tijd droog geweest, en het wordt langzaam minder licht in de ochtendspits. Opeens was er dan die motregen, in de ochtendschemer in combinatie met slecht zicht waardoor mensen hun rijsnelheid en volgafstand gingen aanpassen. Regent het dan weer dagen achter elkaar in de spits dan zal er zeker vertraging zijn, maar geen recordfiles meer. Puur omdat automobilisten gewend raken aan de nieuwe rij-omstandigheden.

File door regenval

Hetzelfde is het met de eerste sneeuwval, dit gaat dan gepaard met ernstige verkeershinder, maar na een paar dagen leren we omgaan met de nieuwe rij-omstandigheden en passen we onszelf hier op aan.

Wist je trouwens dat de meeste verkeersongelukken plaatsvinden bij normaal weer en niet bij slecht weer? Ook dat heeft weer met aanpassing van rijgedrag te maken. Bij slecht weer ben je alerter en is er veel meer focus op de rijtaken. Bij normaal weer lijkt er minder noodzaak bij automobilisten om zich volledig op autorijden te concentreren met meer ongevallen als resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s