Autonoom rijden, een geweldige ontwikkeling! Maar….

Als specialist in rijtrainingen, gericht op veilige en verantwoorde verkeersdeelname en met als doel het verkeer veiliger te maken zien wij de auto met hoog autonoom rijdende functies graag komen. Immers, 95% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten en wij zijn er echt stellig van overtuigd dat met de komst van hoog autonoom rijdende auto’s het aantal ongevallen zal afnemen. En dat is natuurlijk geweldig nieuws.

Maar….

Test in Lelystad met hoog autonoom rijdende voertuigen

Beelden van onze test met hoog autonoom rijdende voertuigen op de RDW Testbaan in samenwerking met AON, Businesslease en Royal Haskoning DHV.

Momenteel is de techniek van hoog autonoom rijden al heel erg ver en kan je nu gewoon auto’s kopen die geheel zelfstandig remmen, optrekken, sturen en zelfs van rijstrook kunnen wisselen.  Het probleem is echter dat we merken dat veel mensen deze rij-assistentie systemen niet op de goede manier gebruiken waardoor enerzijds het veiligheidspotentieel onbenut blijft of anderzijds veel te veel op de systemen vertrouwd wordt.

Van bestuurder naar operator | Het is dus belangrijk dat je bestuurders van deze nieuwe auto’s leert hoe zij deze systemen moeten gebruiken zoals de fabrikant dat bedoeld heeft. Ook is het belang dat bestuurders duidelijk wordt uitgelegd wanneer zij “operator” zijn en wanneer zij “bestuurder” zijn. Feit is dat je nu nog in beide gevallen verantwoordelijk bent voor je eigen voertuig en dat je formeel gezien nog steeds je handen aan het stuur moet houden. Ook tijdens autonoom rijden.

Onbenut potentieel | Prodrive Training pleit dan ook voor een aflevering rijtraining voor auto’s met hoog autonoom rijden functies aan boord. Als fabrikant of importeur weet je dan zeker dat de bestuurder de systemen gebruikt zoals deze zijn bedoeld en vergroot je de veiligheid. Kijk maar naar de gemiddelde smartphone gebruiker, die gebruikt zeker 70% van de functies op het toestel niet, simpelweg omdat dit nooit geleerd/uitgelegd is.

Tevens vinden kopers van dergelijke auto’s zo’n 1 op 1 rijtraining ook heel erg leuk en ervaren zij dit als premium klantbeleving. Prodrive verzorgde tot en met eind 2015 al 10.000 soortgelijke aflevertrainingen. De klant rijdt eerst zelf ca. 2 weken met de auto en ontdekt zelf vragen, binnen 2 weken plant Prodrive een rijtraining in met de klant en verzorgt de training 1 op 1 op locatie bij de dealer. Tijdens deze trainingen viel ons op dat ruim 70% van de deelnemers een groot gedeelte van de rij-assistentie systemen onbenut laat! Dat is toch enorm zonde en een gemiste kans voor verkeersveiligheid en natuurlijk de merkbeleving.

Dus, auto’s met hoog autonoom rijdende functies. Fantastisch, een geweldige ontwikkeling, maar leer gebruikers de systemen wel op de juiste manier gebruiken.

Onderstaand een leuk filmpje van Autoweek naar aanleiding van de platoontest 16 maart jl. met uitleg van Mark Maaskant over rij-assistentie systemen.

Een gedachte over “Autonoom rijden, een geweldige ontwikkeling! Maar….

  1. Dat is wel gaaf alleen wordt het niet te akelig als alles te machinaal gaat. Op een gegeven moment valt niemand meer iets de schuld te geven van bepaalde handelingen uiteraard. Wel een geweldig initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s