Wintertips van Prodrive

Veilig(er) doorrijden in de winter | Veilig rijden in de winter is méér dan alleen zorgen dat je winterbanden tijdig onder de auto zitten. Dat is wel belangrijk, maar beslist niet het enige wat je kunt doen.

sneeuw

“Winterbanden zijn voor ons een absolute voorwaarde”, zegt Mark Maaskant, veilig en zuinig rijden expert bij Prodrive Training. “Het argument dat we nog wel eens horen ‘vijftien jaar geleden reden we toch ook gewoon met dezelfde banden door’, gaat niet meer op. Wij zien dat de zomerband minder all-round is dan vroeger, oftewel: winter- en zomerbanden zij elk meer specifiek op hun taak berekend. Wat we ook zien, is dat automobilisten de extra veiligheidsmarge van winterbanden verkeerd gebruiken. Dat ligt in de trant van ‘mij kan niks gebeuren, want ik heb winterbanden’, waarmee velen ook onder slechte omstandigheden even hard rijden als bij mooi weer. Dat is heel onverstandig, die mensen vergeten een stelregel die wij heel vaak uitdragen. Als je snelheid verdubbelt, verviervoudigt de remweg. Dat is gewoon natuurkunde, dat hebben wij niet bedacht. Omgekeerd betekent dit dat als je langzamer rijdt, je ondanks slechte weersomstandigheden toch op tijd kunt stilstaan.”

Gewoon opletten | “Veilig rijden in de winter is vooral een kwestie van goede voorbereiding. Dat begint al bij gewoon de weersvoorspellingen in de gaten houden. Elk jaar weer zien we dat er in de dagen als de eerste sneeuw valt veel aanrijdingen gebeuren, maar als die sneeuw er een week of zo ligt, wordt dat veel minder, terwijl het even glad is. Mensen kunnen blijkbaar slecht inspelen op wisselende omstandigheden. Het is dus zaak van te voren te weten dat het gaat sneeuwen, bijvoorbeeld, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je bijtijds vertrekt. Bouw juist op die dagen met de eerste sneeuw maar flink wat extra reistijd in. Als het gaat ijzelen, geven wij overigens het advies gewoon thuis te blijven, net zo goed als met een ander weeralarm. Al overkomt je zelf niks, langdurig in de file staan is heel inefficiënt. Veel medewerkers kunnen gewoon thuis werken, al is het maar een uur of wat, waardoor je na de spits alsnog vlot naar kantoor kunt rijden. Niet rijden, of niet onder gevaarlijke omstandigheden rijden, is ook een vorm van veiligheid in het verkeer.”

Geen kijkgaatjes | “Als je toch de weg op moet en het heeft gesneeuwd, dan gelden nog een paar regels. Bewaar je zonnebril niet in de auto: als die in een ijskoude auto ligt, zal die beslaan zodra je ‘m op zet. Voordat je vertrekt maak je de ruiten goed schoon, het gemakkelijkst is met een spuitbus ‘de-icer’. Veel mensen vergeten dat de eerste vijf kilometer vanaf het vertrekpunt, de gevaarlijkste zijn, daar gebeuren relatief gezien de meeste ongelukken. Hoe dom is het dan als je alleen maar een soort kijkgaatje in je besneeuwde of bevroren voorruit maakt? Vergeet niet om ook je koplampen, knipperlichten voor en achter en je achterlichten sneeuwvrij te maken. Tijdens het ruiten krabben sta je ook in de sneeuw. Als je instapt, sla dan buiten de auto even je schoenen tegen elkaar, om de sneeuw er vanaf te krijgen. Als je met sneeuwschoenen op je pedalen zit, dat is ook vragen op problemen.”

Auto in orde? | “Uiteraard zorg je ervoor, te allen tijde, dat je auto in perfecte conditie is. Zorg dus niet alleen voor winterbanden, maar ook voor een voldoende bescherming van het koelsysteem tegen vrieskou. Natuurlijk hou je het niveau van de ruitensproeiervloeistof op peil, met anti-vries erin. Hetzelfde geldt voor ruitenwissers met goede rubbers. Je verlichting is uiteraard ook perfect en goed afgesteld”.

Glad op de weg | “Voordat je wegrijdt, doe je gordel om. Als je winterkleding of een dikke jas draagt, trek dan je gordel eerst nog even strakker aan. Mocht er wat gebeuren, heeft je gordelspanner geen zin als er een dikke luchtlaag tussen de gordel en jezelf zit. Eenmaal op weg pas je je rijstijl aan. Rij rustig en gelijkmatig, abrupte beweging kunnen een onnodige slippartij veroorzaken. Hou meer afstand dan anders, denk om de verlenging van je remweg op nat of glad wegdek. Let op voor overgangen in soorten wegdek, waardoor de stroefheid ineens kan veranderen en op bruggen en viaducten kan het glad(der) zijn, omdat de wind er ook onderdoor kan. Rij altijd zoveel mogelijk op het schoongemaakte deel van de weg. Op rijstroken waar niet is gestrooid of geschoven, is het meteen véél gladder. Mocht je toch in een slip raken, dan is de theorie: in het ABS remmen, koppeling in en blijven kijken en sturen in de richting waar je heen wilt, niet naar het obstakel dat je niet wilt raken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s