Een aanrijding met achteropkomend verkeer voorkomen.

Je moet er niet aan denken, je hoort het geluid van een remmende auto, je kijkt in je achteruitkijkspiegel  en je ziet een voertuig op je afkomen, dat het een aanrijding wordt is zeker, maar je kan geen kant op. Met deze tips kan je in elk geval een aanrijding proberen te voorkomen.

  • Als je moet afremmen voor een verkeerslicht of de staart van een file houd dan voldoende tussen afstand ten opzichte van je voorligger. Een makkelijke stelregel is, zorg dat je de achterbanden van het voertuig voor je nog kan zien. Je hebt dan een “ruimtekussen” waarmee je om het voertuig voor je heen kunt sturen in geval van een aanrijding door achterop komend verkeer.
  • Zaak is natuurlijk dat je achteropkomend verkeer via je achteruitkijkspiegel in de gaten houd.
  • Wanneer je stopt voor een spoorweg overgang, let dan extra goed op achteropkomend verkeer en draai voor de zekerheid je voorwielen in, zodat je bij een eventuele aanrijding van achter, de berm wordt in geduwd, en niet het spoor op.
  • Stel je hoofdsteun goed af, een te laag afgestelde hoofdsteun vergroot de kans op een whiplash enorm.
  • Fixeer losliggende spullen in je auto en leg deze bij voorkeur in de kofferbak. Losliggende voorwerpen kunnen in het geval van een aanrijding veranderen in projectielen die je kunnen verwonden.
  • Anticipeer op gevaar, dus bij laagstaande zon, waarbij jij als bestuurder de verkeerslichten of staart van een file al slecht ziet, houd dan extra rekening met achteropkomend verkeer.
  • Rijdt altijd met je dimverlichting aan, veel auto’s hebben automatische dagrij verlichting. Hierbij branden bij veel merken slechts LEDS aan de voorkant en zijn de achterlichten gedoofd. Als je je verlichting instelt op dimlicht, dan branden je achterlichten altijd. Zien en gezien worden!
  • Onthoud altijd het volgende acronym dat we in al onze verkeersveiligheids trainingen gebruiken: S.A.F.E.

S: See and be seen

A: Always a way out

F: Far and wide view

E: Ever aware

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s