De fysieke rijtraining is terug van weggeweest

De fysieke 1 op 1 rijtraining is terug van weggeweest. Nou waren die trainingen nooit “weg” maar als je echt verschil wil maken in rijgedrag beïnvloeding dan wint fysieke coaching het van online of incar technologie. Moderne technologie is natuurlijk wel goed in combinatie met trainingen, en als borging van het geleerde en om te meten, maar het een, kan niet zonder het ander als je voor maximaal resultaat wil gaan.

Training Hybride Rijden door Prodrive

Prodrive Training maakt zich hard voor rijhulpsystemen

Rijtrainers hebben plaatsgemaakt voor rijcoaches, die in een twee uur durende een-op-een training de zakelijke (lease) rijder inzicht geeft in zijn of haar rijgedrag. Waarbij vooral ook wordt geleerd de actieve rijhulpsystemen te gebruiken zoals het hoort, wat in 70 procent van de gevallen niet gebeurt. Prodrive roept fleetowners op een veilig en zuinig rijbeleid onderdeel te maken van de bedrijfscultuur. En vooral de auto’s uit te rusten met rijhulpsystemen!

Nog maar een paar jaar geleden voorzag Mark Maaskant, directeur van Prodrive Training, dat de markt voor rijtrainingen helemaal online zou gaan. E-learning modules leken de toekomst te hebben, vooral gericht op brandstofreductie. Maar het laatste jaar ziet Maaskant opmerkelijk veel aanvragen voor fysieke rijtrainingen gericht op het vergroten van de veiligheid van medewerkers die veel onderweg zijn. De e-learning modules zijn er nog, ook bij Prodrive, maar zijn onderdeel van het geheel. Zoals het hoort, om het geleerde te borgen. Maaskant is blij met dit inzicht van veel bedrijven. Het wagenpark is veelal kostenpost nummer twee en de grote veroorzaker van CO2-uitstoot. “Autorijden is bovendien voor veel werknemers het gevaarlijkste deel van de werkdag. Er is werkgevers heel wat aan gelegen om hun zakelijke rijders te trainen tot veilige en verantwoorde bestuurders.”

Belangrijk onderdeel van de fysieke trainingen is de uitleg van de auto. De laatste jaren is er technisch veel veranderd aan de auto, ons rijgedrag echter niet. Die nieuwe technieken, waaronder brandstof besparende zaken als een startstopsysteem maar vooral de actieve veiligheids- en rijhulpsystemen, vereisen een aangepaste rijstijl en bediening van de auto. Samen met verzekeringsmakelaar AON heeft Prodrive laten uitzoeken dat 70 procent van de bestuurders de systemen als lane assist, adaptive cruise control en voice operating niet of niet goed gebruikt. Waarbij moet worden opgemerkt dat de techniek per automerk ook nog eens verschilt. Maaskant: “Bij adaptive cruise control bijvoorbeeld remt de ene auto automatisch wel tot stilstand, de ander niet. Hoe gebruik je het systeem het best in druk verkeer? Lane keeping assist is er voor die ene seconde dat je bent afgeleid. Niet om zo lui mogelijk de auto automatisch tussen de lijntjes te laten zwalken. Bedenk, als je 120 Km/h op de snelweg rijdt, leg je in 1 seconde 33 meter af. Daar kan een hoop in gebeuren.”

Handschoen opgepakt | De komst van de plug-in hybride heeft wellicht meegeholpen aan de terugkeer van de fysieke rijtraining. Want op papier een uiterst zuinige auto, in de praktijk krijgen fleetowners te maken met explosief stijgende (brandstof)kosten. Wat weer grotendeels te maken heeft met het verkeerd gebruik van de techniek. Volvo heeft die handschoen opgepakt en biedt alle rijders van een plug-in een rijtraining bij Prodrive aan die berijders leert hoe het maximale rendement uit de batterij te halen door enerzijds rijgedrag maar ook voertuigbediening (welk gedeelte van je rit rij je elektrisch en op brandstof?). Maar ook steeds meer fleetowners en leasemaatschappijen zien het (kostenbesparende) effect van een rijtraining. “Bij Unilever krijgt iedere werknemer die een nieuwe leaseauto krijgt van ons een twee uur durende 1-op-1 rijtraining met uitleg van de auto. Ook voor Alphabet en Arval doen we dergelijke trainingen voor hun klanten. Waarbij enkele leasemaatschappijen ook experimenteren met het gratis aanbieden van bijvoorbeeld adaptive cruise control. Want het beperkt uiteindelijk ook de schadelast, mits je is geleerd de systemen op de juiste wijze te gebruiken”, aldus Maaskant.

Prodrive wordt ook steeds meer als consultant ingezet om te helpen een veilig en zuinig rijden beleid als onderdeel van de veiligheidscultuur binnen een organisatie te integreren. Het heeft daarvoor meerdere tools beschikbaar om een meetbaar en effectief beleid op te zetten en in stand te houden. Dit gebeurt onder andere door middel van risicoanalyses, kickoff events, meetsoftware, e-learning, safety workshops, safety promo kits etc. Maaskant: “De backoffice van Prodrive ontzorgt haar opdrachtgevers daarbij volledig als het gaat om uitnodigingsbeleid (landelijk, Europees, wereldwijd) rapportage en evaluaties. Ook organiseren we bedrijvencompetities waarbij werknemers onderling de strijd aangaan voor de meest zuinige rijder. Op die manier houd je het thema levend en up-to-date. Want wil een organisatie echt minder brandstofverbruik, uitstoot en schade, dan heb je een continu actief beleid nodig. En het liefst auto’s voorzien van rijhulpsystemen!”

De blackbox en het rijgedrag | Vooral het grijze wagenpark wordt de laatste tijd in rap tempo uitgerust met een telematica-oplossing in de vorm van een blackbox. Ook daar zit meestal een module op voor rijstijlanalyse. Maar die wordt vaak niet (meer) gebruikt, of deze gegevens worden niet aan de bestuurder teruggekoppeld, weet Mark Maaskant van Prodrive. De rapportages zijn vaak niet bruikbaar, of de doelen niet haalbaar. Dat komt omdat de parameters van het systeem veelal niet zijn ‘afgesteld’ op de bedrijfsactiviteiten. “Koeriers die in de stad dagelijks tegen de 100 stops maken, moet je anders beoordelen dan de servicemonteur die landelijk misschien vier adressen af moet. Al die parameters moeten kloppend worden gemaakt.” Voor VMT  transport heeft Prodrive onlangs een dergelijk project gedaan waarbij als snel merkbaar werd dat zowel het brandstofverbruik als de schadelast gedaald zijn omdat de chauffeurs beter zijn gaan rijden. Prodrive heeft onder andere interne mentorchauffeurs  opgeleid die regelmatig meegaan met bestaande chauffeurs. Alle chauffeurs doorliepen ook het online e-learning programma van Prodrive Training

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s