Auto rijden bij extreme regenval

De laatste jaren zijn regenbuien veel intensiever geworden. In een zeer korte tijd komen er enorme hoeveelheden water uit de wolken. Deze extreme regenval kan voor grote problemen op de weg zorgen. Lees deze tips van Prodrive Training zodat jij uit de problemen kan blijven.

Bij aquaplaning gaat de band “drijven” op het wegdek, omdat de band de waterhoeveelheid niet meer kan afvoeren.

Tip 1 | Je remweg is langer op nat wegdek

2 x zo hard is 4 zo ver. We bedoelen hiermee dat als je je snelheid verdubbeld, je remweg vier keer zo lang wordt. Op een natte weg is je remweg langer dan op een droge weg. Houdt hier rekening mee door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen. Een enorme open deur natuurlijk, maar wel een die ervoor zorgt dat je kan om bij een kop staart aanrijding betrokken te raken enorm afneemt. Trouwens als je te hard rijdt voor de omstandigheden dan kunnen de banden de hoeveelheid water niet meer afvoeren en gaat de auto “drijven”op het wegdek en spreken we van aquaplaning.

Tip 2 | Het “nadeel” van ZOAB

Het mooie van ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) is dat het enorme hoeveelheden water doorlaat. Dit zorgt ervoor dat er niet van die enorme wolken “water spray” achter de auto’s voor je hangen. Het “nadeel”daarvan is dat als het keihard regent, je niet deze perceptie hebt, omdat het zicht “best ok” is. Door het ontbreken van deze “gevaar” perceptie passen mensen op ZOAB wegdek hun snelheid minder aan en houden minder afstand. Bij de kleinte remactie zijn alle ingrediënten voor een kop -staart aanrijding dus aanwezig.

Tip 3 | Check zo nu en dan de profieldiepte van je banden

Dat doet de garage toch? Dat klopt, maar auto’s komen door grotere onderhoudsintervallen steeds minder in de garage. Je banden zijn het enige stukje contact tussen de auto en het wegdek. Check eenvoudig je profiel diepte via de TWI (threadwear indicator) op je banden, zie illustratie. Als het bruggetje gelijk loopt met de rest van het loopvlak zit er nog ca. 2 mm profiel op je banden en moet je dus extra goed je snelheid aanpassen bij regenval.

De profieldiepte van je banden bepaalt in grote mate hoeveel water je band kan afvoeren. Als de af te voeren hoeveelheid water groter is dan wat je band kan afvoeren gaat de band als het ware “drijven”op het wegdek en spreke je van aquaplaning. Aquaplaning is eng om mee te maken want je auto is tijdelijk onbestuurbaar. Stuur vooral niet en verlaag je snelheid door gas los te laten en de grip komt snel weer terug.

Tip 4 | Wees zichtbaar

Zorg dat je met je verlichting aanrijdt. De meeste moderne auto’s hebben automatische  dag rij-verlichting maar bij weer veel van die auto’s branden dan slechts een aantal LED’s aan de voorzijde maar aan de achterkant van de auto niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s